Historie

Tjalve_5

Idrettsklubben Tjalve ble stiftet tredje juledag 1890 av tre unge menn, Gustav S. Thorp, Oskar Fredriksen og Asbjørn Bjerke. De tre var utbrytere fra Kristiania Sportsforening. Om kvelden tredje juledag møttes de i "den nye bodega i Prinsens gade", og der "beseglede" de dannelsen av den nye klubb med "et glass vin og et haandtrykk".

Tjalve er den eldste friidrettsklubben i Norge. Klubbens første formann var den kjente idrettsentusiast, idrettsmann og idrettsentreprenør, premierløytnant Henrik Angell. Han hadde en spesiell forkjærlighet for "fri idrett", som den gang var i sin spede begynnelse i Norge. Klubben skulle som den første i Norge "uddanne sin medlemmer i fodsport". Dette målet skulle fremmes gjennom stadige øvelser under ledelse av en trener, gjennom kappgang og utflukter i skog og mark og gjennom konkurranser.

Hvem var Tjalve?

En natt Tor var ute og red med bukkene sine ble det så sent at han og Loke måtte ta inn på en gård for kvelden. Her bodde det en fattig bonde og hans kone, datteren Roskva og sønnen Tjalve, som gav dem husly. På gården slaktet Tor bukkene sine for å ete dem sammen med familien. Etter måltidet ga Tor beskjed om at alle beina måtte kastes på bukkeskinnene. Men Tjalve gjorde ikke som Tor sa, og knakk et lårbein for å spise margen! Neste morgen oppdaget Tor at den ene bukken var halt, og skjønte at bondefamilien ikke gjorde som han hadde sagt. Da Tor blir sint, tilbyr bonden ham alt han eier. Tor svarer ved å frata ham Roskva og Tjalve, og siden den dag har de fulgt ham


Navnet Tjalve kommer fra norrøn mytologi. Tjalve var Tors følgesvenn og hadde den egenskap at han kunne løpe raskere enn sin egen skygge! - Ingen, hverken Tjalvister eller andre har senere klart dette utrolige kunststykket!!

Det var Tjalves styre som i 1896 tok initiativ til dannelsen av det som i dag er Norges Friidrettsforbund.

 

Levert av Oriondesign | IK Tjalve, Besøksadresse: Underhaugsveien 1, Oslo | Tlf 22 60 43 40 | mail@tjalve.no